Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

10.11.2021

Для чого потрібен бустер або ревакцинація проти COVID-19

Бустерне щеплення або ревакцинація – це не якась інновація саме в контексті коронавірусу.
Деякі щеплення, які ви отримували ще в дитинстві, потребують бустеру.
Наприклад, щеплення проти дифтерії чи правця.
Їх треба повторювати щодесять років.
Як пояснює Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC), захист, який надали перші дози щеплення, поступово послаблюється. І хоча вакцини все ще добре працюють проти важких та смертельних випадків, останні дослідження показують, що захист слабшає, особливо якщо ми говоримо про людей старше 65 років.
Тому бустерна доза дійсно має сенс. 
Результати одного дослідження, опублікованого в New England Journal of Medicine, показали, що випадки захворювання на COVID-19 та важких випадків хвороби були значно нижчі серед тих, хто отримав бустерну дозу, ніж серед тих, хто ні. 
Йшлося насамперед про вакцину Pfizer/BioNtech. 
Інші дослідження показують, що бустерна, третя доза мРНК-вакциною, також допомогає випрацювати імунітет проти варіанту Омікрон, який вміє "обходити" захист у щеплених.
Бустерну дозу рекомендовано вводити у період від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення проти COVID-19.
Хоча  в деяких країнах дозволяють робити паузу в 5 місяців після, якщо основний курс щеплення був вакциною Pfizer/BioNTech. А деякі країни, наприклад, Австралія, рекомендують і 3-місячний інтервал.  Проте, в Україні, скоріш за все, вам зроблять бустерне щеплення саме через пів року, відповідно до рекомендацій МОЗ.
Також важливо не плутати бустерну дозу з додатковою.
Додатково доза надається людям з ослабленою імунною система, яка могла в повні мірі відповісти на перші дві дози вакцини. А вже після додаткової дози така людина отримає бустер.

(с) 2024

Запис до лікаря