Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

19.06.2023

ГІГІЄНА РУК МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА-ЦЕ ВАЖЛИВО

                                                       

Під час воєнного стану залишається актуальною профілактика інфекцій пов’язаних з наданням медичної допомоги(ІПМД).

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги — проблема, від якої страждають пацієнти й відвідувачі закладів охорони здоров’я,  медичні працівники. Ці інфекції відносять до переліку професійних інфікувань медичних працівників.

Одним з ключових чинників передачі збудників ІПМД  є руки. Через руки медичний працівник може не тільки  передати інфекцію до пацієнта, а й заразити себе.

З метою впровадження покращення гігієни рук згідно Наказу МОЗ України від 03.08.2021 року № 1614 «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров'я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» відділом інфекційного контролю (ВІК) ДУ «ТМО МВС України по Дніпропетровській області» на протязі 2022 року були проведені навчання  для  медичного персоналу установи. Учасники навчань опрацювали зміни  до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України,  показання і способи гігієни рук,  нагадування на робочому місці. З метою формування культури дотримання гігієни рук - створення середовища і сприйняття в колективі, що сприятимуть підвищенню обізнаності щодо проблем безпеки пацієнтів і гарантуватимуть постійне поліпшення або підтримання на високому рівні гігієни рук, звернули увагу на особливості миття рук та гігієнічної обробки рук, правила  одягання та знімання рукавичок при виконанні догляду за пацієнтами.  Провели  тренінг  миття рук та гігієнічної обробки рук, одягання та знімання рукавичок.  Під час занять було вкотре нагадано медичним працівникам про власну безпеку, а також наголошено про виконання п'яти моментів гігієнічної обробки рук, які убезпечать від внутрішньолікарняного інфікування як працівників, так і пацієнтів.

Це перший етап навчання і підготовки медичних працівників на робочому місці для забезпечення регулярних навчань і практичної підготовки з правил і практик гігієни рук.

Зараз в життя активно впроваджуються напрацювання Центру громадського здоров'я МОЗ України «Рятуй життя безпечно». У маніпуляційних кабінетах стаціонарних відділень, кабінетах поліклінік оформлені у вигляді нагадувань інформаційні стенди, плакати, листівки.

Питання дотримання медичним персоналом вимог наказу та відпрацювання практик з гігієни рук в щоденному використанні в лікарні ДУ ТМО та поліклініці м. Кам'янське контролюють інструктори з гігієни рук ВІК за допомогою заповнення тестів-анкет оцінки знань медичних працівників та чек-листів з перевірки дотримання СОПів.

  

(с) 2024

Запис до лікаря