Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

05.06.2023

Актуально: ерготерапія для реабілітації військових

                                      

Офіційний документ підписали ректор ДНУ професор Сергій Оковитий і начальник ДУ ТМО кандидат медичних наук, доцент, заслужений лікар України Дмитро Шаповалов. Двостороння угода передбачає: використання матеріально-технічної бази Територіального медичного об’єднання для проходження фахової студентської практики; проведення первинних консультацій та надання рекомендацій щодо індивідуальної програми реабілітації поранених і хворих військовослужбовців; спільні заходи з питань розвитку діагностики, лікування та новітніх медичних технологій у сфері реабілітації.

Із такою ініціативою до спеціалістів факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ звернулися колеги з ДУ ТМО. Усе заради сприяння професійному розвитку майбутніх та вже практикуючих лікарів у галузі медичної реабілітації. Адже у нашому університеті на факультеті, очолюваному Віктором Ставицьким, вже кілька років проводиться підготовка за освітньою програмою «Фізіо- та ерготерапія у нейрології та нейрохірургії» зі спеціальності 227 Фізична терапія, ерготерапія. Також на кафедрі загальної медицини з курсом фізичної терапії дніпровські студенти здобувають знання за фахами 223 Медсестринство, 224 Технології медичної діагностики та лікування, 229 Громадське здоров’я. Зокрема, для майбутніх ерго- та фізичних терапевтів на кафедрі нещодавно був обладнаний новий навчально-симуляційний простір. Імітаційне середовище «Адаптивний простір» – це спеціально облаштована кімната (ауд. 107), яка відтворює звичайне житлове приміщення. У ній студенти, що опановують професії фізичного терапевта та ерготерапевта тренують навички роботи з пацієнтами з обмеженими можливостями задля їхньої адаптації у побутових умовах. Відтепер ці студенти матимуть змогу практикуватися й на базі ДУ ТМО, особисто залучаючись до процесу реабілітаційного лікування реальних пацієнтів – поранених Захисників України. Що, безумовно, посилить якість підготовки університетських фахівців.

                                               

– Нашу співпрацю ми розцінюємо як гарну перспективу для покращення обопільної роботи, – відзначив ректор Сергій Оковитий. – Наприклад, на базі ДУ ТМО студенти і викладачі ФМТДР не тільки отримають доступ до професійного обладнання, а, що важливіше, під наглядом досвідчених медсестер і лікарів зможуть попрацювати з пораненими військовослужбовцями, що нині потребують реабілітації. Зі свого боку, ДНУ, крім інтерактивної зони «Адаптивний простір», може запропонувати партнерам ще одну корисну локацію – басейн 25×50 м у Палаці спорту для проведення аквааеробіки чи інших процедур для відновлення фізичних можливостей пацієнтів та якнайшвидшого повернення їх до активного життя. Більше того, фахівці факультету психології та спеціальної освіти ДНУ можуть поділитися з колегами-реабілітологами напрацюваннями із подолання психоемоційних травм поранених, – сказав Сергій Іванович.

 

Упевнені, що ці практики психологів Дніпровського національного університету будуть ефективними у пост-лікувальних процесах на етапі професійної реабілітації наших хворих. Тож використання бази і спеціалістів ДНУ є, справді, дуже важливим та своєчасним, бо зараз нам доводиться лікувати та реабілітовувати велику кількість поранених Захисників, – наголосив керівник Територіального медичного об’єднання Міністерства внутрішніх справ України Дмитро Шаповалов. – Загалом, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара як один із кращих університетів України має сьогодні гарну базу для підвищення кваліфікації чи перекваліфікації на спеціалізацію ерготерапевтів. Тож ми переконані, що наше співробітництво виявиться, дійсно, корисним, актуальним і затребуваним, – підкреслив Дмитро Олександрович.

                                                                        

Наразі співпраця наших установ проходить лише перший етап формалізації. Попереду – сертифікація для фінансування Міністерством охорони здоров’я України та подальша взаємодія з перенаправлення для реабілітації на базі ДНУ хворих військовослужбовців зі стійкою втратою працездатності.

(с) 2024

Запис до лікаря