Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

07.06.2023

ВЕЛИКА ВОДА: як запобігти епідускладненням

Південні регіони України опинилися під загрозою залишитися без чистої води.

Вода з криниць чи скважин у дворі стала небезпечною, на цьому наголошують в МОЗ. З підтопленням не тільки піднявся рівень грунтових вод, до криниць могли потрапити хімікати, продукти життєдіяльності, тому вживати воду з відкритих джерел не можна.

Підрив Каховської ГЕС російськими окупантами загрожує спалахом інфекційних хвороб. Ботулізм, дизентерія, холера та інші небезпечні інфекції можуть виникнути внаслідок вживання води та риби в постраждалих регіонах.

На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних та отруйних речовин, викидів  стічних чи очисних споруд каналізації, сховищ паливно-мастильних матеріалів, АЗС.

У водойми та криниці можуть потрапити небезпечні хімічні речовини та збудники інфекційних хвороб. Причинами інфекційної загрози є великий розлив із затопленням кладовищ, скотомогильників, корівників та споруд, де знаходилася худоба, вигрібних ям.

Жителям постраждалих від затоплення регіонів МОЗ рекомендує надавати перевагу бутильованій чи артезіанській воді для пиття. Для господарських потреб, приготування їжі обов’язково фільтрувати чи кип’ятити воду

                                                                              

Якщо ж крім води з неперевірених джерел інших варіантів немає, рекомендовано використовувати таблетки для знезараження та обов’язково кип’ятити воду.

                                                                                         Загроза ботулізму. Як не отруїтися рибою

                                                                                                     

Після спадання рівня води в обмілілих водойомах почнеться масовий мор риби. Це явище вже спостерігається на Дніпропетровщині та прогнозується в інших постраждалих регіонах найближчими днями.

Збирати та готувати мертву рибу або ту, що вмирає, категорично заборонено!!!

Не існує ніяких способів приготування, що зроблять таку рибу безпечною. ЇЇ не можна смажити, варити, консервувати, сушити чи в’ялити.

Риба з водойм на підтоплених територіях може бути заражена паразитами, збудниками інфекцій, містити хімічні речовини.

Найбільша загроза при вживанні цієї риби – захворювання на ботулізм. Його патогенні бактерії виробляють ботулотоксин - одна з найсильніших з усіх відомих біологічних отрут. Він стійкий до впливу зовнішніх факторів, викликає параліч, а при несвоєчасній діагностиці може призвести до смерті.

Симптоми зараження: втома, запаморочення, головний біль, нудота, блювання, здуття живота, закреп, параліч дихальних шляхів, інколи підвищення температури тіла. Одна з характерних ознак інфікування- зниження чіткості зору, «пелена» перед очима, сухість у роті та горлі.

У разі виникнення будь-яких із зазначених симптомів необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Як уберегтися від зараження:

  • Пити тільки бутильовану або привізну воду;
  • Використовувати воду для приготування їжі і господарських потреб тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі більше не є перевіреними джерелами води, як і водопровід, призначений для технічних цілей;
  • Воду для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду треба кип’ятити або дезінфікувати в інший спосіб. При цьому МОЗ наголошує, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення;
  • Слід відмовитися від продуктів, що були підтоплені водою, в тому числі і від консервації;
  • Всі продукти піддавати термічній обробці (варіння, смаження, запікання);
  • Ретельно мити руки з милом;
  • Не використовувати речі, що були забруднені під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

(с) 2024

Запис до лікаря